“Na een proefrit met de MAN-TGX was ik voor 1.000% overtuigd”

Ton van den Beucken is vrachtwagenchauffeur bij transportbedrijf Kuypers uit Kessel. Vijf dagen per week rijdt hij in zijn MAN de landsgrenzen over om allerlei vracht te vervoeren. Net als veel van zijn collega’s brengt hij meer tijd door in zijn cabine dan thuis bij zijn gezin. Natuurlijk stap je dan het liefst in je favoriete merk vrachtwagen.

“Mijn wagen is een stuk van mezelf”, vertelt hij enthousiast. “Ik ben elke dag met veel plezier onderweg.” Ton is een echte MAN-fan, zegt hij zelf. Toen er een nieuw model gepresenteerd werd, was hij er dan ook als de kippen bij. “Natuurlijk wilde ik er zelf een keer in rijden. Dus toen de kennismakingsdagen bij Den Engelsen Bedrijfswagens werden aangekondigd, heb ik direct een afspraak gemaakt.”

Wat beslist meespeelde, is dat zijn huidige wagen aan vervanging toe was, en zou worden ingeruild voor een ander merk. “Mijn baas weet dat ik liever in een MAN rijd. Na de testrit heb ik hem meteen laten weten dat ik voor 1.000% overtuigd was. Gelukkig kreeg ik het voor elkaar dat we een week met de demo-vrachtwagen konden rijden.”

Wereld van verschil

Aan de buitenzijde is de MAN-TGX heel vertrouwd, maar van binnen is het een wereld van verschil. “Het is een totaal andere beleving. Een nieuwe indeling met meer opbergruimte. Een ander dashboard met led-verlichting. Alle snufjes die je als chauffeur nodig hebt, zitten erop. Maar ook qua veiligheid zijn er enorme verbeteringen aangebracht.”

Ton beschrijft de aanpassing in de spiegels, waardoor de dode hoek veel kleiner is. Ook over de radar die voertuigen naast de vrachtwagen detecteert, is hij zeer te spreken. Net als de lane assist, stop-en-go functie en automatische afstand. “Al dat soort zaken maakt dat je veilig onderweg bent. Dat geeft gewoon heel veel rust.”

Overtuigend

Ton greep elke kans aan om ook zijn baas te overtuigen. “Die kijkt natuurlijk weer naar hele andere zaken”, weet hij. “Zoals dieselverbruik en onderhoudskosten.” Tijdens de demo-week zat Ton op een route door de Belgische Ardennen, waar het echt onmogelijk is om zuinig te rijden. Toch was het brandstofverbruik over het hele traject genomen zeer acceptabel. Lachend: “Als je dan 40 vrachtwagens hebt rondrijden en 10% diesel kunt besparen, reken maar uit wat dat scheelt!”

Inmiddels is de kogel door de kerk. Vandaag kan Ton zijn vlamnieuwe MAN TGX ophalen bij Den Engelsen Bedrijfswagens. “Ik ben echt heel trots dat mij die eer te beurt valt”, klinkt het tevreden. Na een uitgebreide introductie wordt Ton nog een tijdje gemonitord, zodat hij de kwaliteiten van de auto optimaal kan gebruiken. “Ik kan echt niet wachten om in te stappen. Het allereerste wat ik dan ga doen? Pronken natuurlijk!”