“Den Engelsen Bedrijfswagens en wij begrijpen elkaar”

Al bijna 75 jaar zet Jonkers uit Venlo zich in voor een gezonde, groene en gevarieerde buitenruimte. Sinds twee jaar gebeurt dat onder leiding Jos Jonkers, de derde generatie in dit familiebedrijf. Een deel van zijn wagenpark wordt geleverd en onderhouden door Den Engelsen Bedrijfswagens in Venlo.

Jonkers hoveniers – daktuinen – natuur – water

Jonkers kijkt verder dan alleen het reguliere groen: “Wij bedienen een groot deel van de zuidelijke provincies met onze specialismen: het groen inrichten van de buitenruimte en de aanleg van groene gebouwen met bijvoorbeeld daktuinen. We willen bijdragen aan de biodiversiteit en meer kleur aanbrengen in de stedelijke omgeving.”

Structureel en duurzaam

Een voorbeeld van de specialismen zijn de streekeigen kruidenvegetaties van Heem natuurontwikkeling. “Het idee is dat als je in Groningen uit de trein stapt, je andere bomen, planten en kruiden ziet dan wanneer je in Maastricht uit de trein stapt. Dat is door de jaren heen een beetje vergeten”, aldus Jos. “Wij proberen het weer terug te brengen. Daarbij zoeken we naar structurele oplossingen waar ook de generaties na ons iets aan hebben. Als familiebedrijf zijn we nu eenmaal niet van het korte termijn gewin.”

Bedrijfswagens

Duurzaamheid staat bij Jonkers hoveniers – daktuinen – natuur – water in vrijwel alles centraal. Zeker ook in het wagenpark. “Elektrisch rijden is voor onze bestelbussen nog niet haalbaar, maar we praten regelmatig met Den Engelsen Bedrijfswagens over de ontwikkelingen op dat gebied en de dingen die zij in die markt zien gebeuren. En we zoeken alternatieve manieren om onze bestelwagens te verduurzamen. Zo rijden we inmiddels op HVO50.”

Onlangs leverde Den Engelsen Bedrijfswagens een nieuwe MAN TGE af. Daarbij bleek maar weer eens hoe goed beide bedrijven elkaar verstaan. “Vooraf werd er al goed met ons meegedacht over de exacte invulling van onze wensen. Na de levering liepen we alsnog tegen wat dingetjes aan die we niet hadden voorzien. Ook toen is veel moeite gedaan om dat op een goede manier op te lossen. Daarin leveren ze echt maatwerk.”

CO2 compensatie

Voor elk geleverd voertuig plant Den Engelsen bedrijfswagens tien nieuwe bomen aan in een eigen bos in de provincie Limburg. Een actie die Jos uiteraard erg aanspreekt. Lachend: “Een mooie bijkomstigheid die inderdaad perfect past in onze bedrijfsfilosofie, maar het is niet doorslaggevend voor onze leverancierskeuze.”

Wat dat dan wel is? “Den Engelsen Bedrijfswagens en wij begrijpen elkaar. We kijken beide naar de toekomst en gaan voor een lange termijn oplossing. Maar het allerbelangrijkste zijn voor ons een goede binding, de korte lijntjes en dat ze leveren wat wij als bedrijf nodig hebben om vooruit te kunnen.”